Andrej Plenković predsjedao je u Gospiću 8. sastankom Vlade RH sa svim županima te predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina, na kojem im je predstavio Nacionalni plan gospodarskog oporavka, nastavak porezne reforme i reforme lokalne samouprave, mogućnosti korištenja europskih fondova te pet prioriteta budućeg Programa dugoročnog strateškog razvoja RH. „Želimo osnažiti povjerenje koje je ključno u politici, gospodarstvu i financijama“.

 

Prvi sastanak u ovom formatu održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim županijama, gradovima i općinama. Tada je i dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom - radi njezinog ravnomjernog regionalnog razvoja. Dosad su takvi sastanci održani i u Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici.

Otvarajući sastanak u Gospiću, predsjednik Vlade RH i HDZ-a naveo je četiri načela na kojima počiva ovaj dijalog.

 

Osnaživanje, a ne ukidanje županija!

Prvo je kontinuirana suradnja i razmjena mišljenja između Vlade i svih župana te udruga gradova i općina:

- Smatram da se puno bolje razumijemo od kada u institucionalnoj arhitekturi dijaloga imamo ovaj forum te da je otad strukturiran vaš doprinos politikama Vlade, zakonima koje donosi Sabor i reformama. Na ovaj ste način utjecajniji.

Naglasio je, osvrnuvši se na recentne „prijedloge“ o ukidanju županija, da Vlada nikada nije dovodila u pitanje županijski ustroj kakav postoji već 27 godina.

Drugo načelo je funkcionalna decentralizacija. U tom pogledu Vlada je donijela niz zakona koji su išli za ciljem da oni koji su najbliže građanima imaju veće ovlasti:

- Od 1. siječnja ove godine dovršeno je i spajanje ureda državne uprave sa županijama, što je i simbolički zaokružilo osnaživanje županija u Hrvatskoj.

 

Fiskalna decentralizacija & projektna suradnja

Treće načelo je fiskalna decentralizacija u kojoj je ostvaren golemi napredak u prvom mandatu Vlade premijera Plenkovića kada je riječ o povećanim prihodima županija, gradova i općina.

Četvrto, ključno, načelo je projektna suradnja, osobito u strateškim projektima koje Hrvatsku čine međunarodno, prometno i infrastrukturno integriranom: 

- To su četiri točke na kojima ćemo nastaviti našu suradnju s ovim polugodišnjim susretima, koji će s vremenom postati nezaobilazan forum višerazinskoga upravljanja Hrvatskom.

Na koronu smo odgovorili izrazito brzo & učinkovito

U ovoj je prigodi Andrej Plenković zahvalio svim županima i županijskim stožerima civilne zaštite na kontinuiranoj i uspješnoj suradnji s Nacionalnim stožerom od početka epidemije koronavirusa.

Naglasivši da je Vlada sada u fazi početka provedbe svog novog Programa rada, kazao je da je sve što je u prošlom mandatu Vlada postigla omogućilo Hrvatskoj da otpornije dočeka krizu nastalu uslijed pandemije, koju nitko nije mogao predvidjeti:

- Vlada je tijekom proljeća djelovala izrazito brzo i učinkovito, s ciljem zaštite zdravlja, a istodobno zaštite radnih mjesta i hrvatskog gospodarstva. U 2021. ključna zadaća bit će balansiranje između, s jedne strane, snaženja uloge države da pomogne funkcioniranju državnim službama i privatnom sektoru te, s druge, fiskalne discipline i održivosti.

Ozračje povjerenja

Kako bi to balansiranje bilo uspješno, potrebno je ostvariti nekoliko elemenata. Prvi je - naglasio je Plenković - ne stvarati paniku u društvu o ekonomskoj i financijskoj situaciji i ugrozi radnih mjesta:

- Temeljem naših mjera trebamo kreirati ozračje povjerenja jer je ono ključno i u politici i u gospodarstvu i u financijama. Vlada je osigurala funkcioniranje svih potreba države i u okolnostima kada su porezni prihodi bili znatno manji.

Zahvaljujući pravodobnom otvaranju omogućeno je da ova turistička sezona, koja bi u normalnim okolnostima bila četvrta zaredom rekordna, bude barem na razini od 50 posto prethodne sezone.

Vlada je osigurala i praktički milijardu eura za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru, što je potez bez presedana u modernoj Hrvatskoj:

- Napravili smo iskorak zbog kojeg su nam zahvalni mnogi diljem Hrvatske, a osobito u privatnom sektoru.

Program dugoročnog strateškog razvoja RH

Kao temeljne elemente Vladina budućeg Programa dugoročnog strateškog razvoja RH izdvojio je pet prioritetnih područja: socijalnu sigurnost, kvalitetnu budućnost za gospodarstvo s naglaskom na nove tehnologije i otvaranje radnih mjesta, ekonomsku suverenost osobito u poljoprivredi i energetici, osnaženu državnost i jačanje globalne prepoznatljivosti Hrvatske:

- Naša je zajednička zadaća da u šest mjeseci koji su pred nama napravimo dokumente koji će omogućiti dugoročni strateški razvoj Hrvatske, u koje će biti ukomponirani nacionalni prioriteti i balansirani s inicijativama koje dolaze sa županijskih, gradskih i općinskih razina.

Solidarni & provedivi Zakon o obnovi

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je da je ove godine Hrvatska, uz epidemiju koronavirusa, imala i dodatnu nesreću - a to je razoran potres koji je pogodio Zagreb i okolne županije:

- To će odrediti veliki dio novog mandata Vlade jer se radi o razmjerima štete bez presedana.

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31