Oporba je vodila hajku o poslijeratnoj obnovi & generirala histeriju. No činjenice su srušile njihove laži kao kulu od karata!

Andrej Plenković: „Priča“ o istražnom povjerenstvu angažirana je agenda oporbe uoči lokalnih izbora. Od 5.888 kuća koje su nakon rata obnovljene u SMŽ-u, dosad ih je samo 69 ili 1.83% dobilo crvenu naljepnicu. Nakon što je na parlamentarnim izborima SDP pometen s 25 razlike, a ucjenjivači su ostavljeni izvan većine, sada bi udruženi htjeli politički profitirati na podvalama o obnovi i na tragediji koja je pogodila naše sugrađane. To je hrvatska opozicija, ali mi imamo svoj konstruktivni put!

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade RH, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a istaknuo je  da smo nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju svjedočili histeriji "koju su generirali što oporbeni zastupnici, što neki mediji":

- No onda smo došli do činjenica. Kao što sam već izvijestio, od 5.888 kuća koje su nakon Domovinskog rata obnovljene na području Sisačko-moslavačke županije, dosad ih je pregledano nešto više od 3.700. I samo ih je 69 ili 1.83% dobilo crvenu naljepnicu!

Političko profiterstvo

Pritom je Andrej Plenković napomenuo da su u poslijeratnoj obnovi kuće samo iz kategoriji 6 bile iznova podignute od temelja, dok su sve ostale (kategorije 1-5) rađene na prijašnjim temeljima:

- Priča o istražnom povjerenstvu, kao uostalom i sve inicijative ovakve oporbe, angažirana je agenda uoči lokalnih izbora. Nakon što je na parlamentarnim izborima SDP-ova koalicija pometena s 25 razlike, a ovi su ucjenjivači ostavljeni izvan većine, sada bi zajedno htjeli politički profitirati na lažima o poslijeratnoj obnovi i na tragediji koja je pogodila naše sugrađane. To je hrvatska opozicija, to je njihova agenda.

Dok se „neostvareni ucjenjivači“ međusobno glođu tko od njih predstavlja tzv. duboku državu - dodao je - naša Vlada ima svoj konstruktivni put i rješava probleme.

Oporbeni „dramatični“ igrokaz

Na novinarski upit hoće li podržati osnutak istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi, odgovorio je da još nije vidio oporbeni prijedlog:

- Načelno, neću ništa definitivno reći dok ga ne vidim. No 69 kuća od 5.888 teško se može smatrati „dramom“. A ni 6.2 po Richteru nije baš slab potres, bez obzira kada je neka kuća građena. 

I dalje se nadamo konsenzusu

Bez obzira na propalu oporbenu hajku i njihova nova maliciozna podmetanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je na kraju poručio da im i dalje nudi konsenzus o izmjenama Zakona o obnovi.

Kako je jučer i najavio, u Hrvatskom saboru „želimo postići suglasje kao i u srpnju, kada je usvojen prvotni Zakon o obnovi, želimo doći do rješenja iza kojeg bi stali - svi“:

- Otvoreni smo za konsenzus, želimo pomoći unesrećenima, omogućiti im kvalitetnu obnovu i povratak u normalan život! Hoćemo li ga osigurati amandmanima Vlade, pozicije, opozicije, to je nebitno.

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28