Novi čelnik naše sestrinske stranke i premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje i jedne od gospodarski najsnažnijih regija u Europi, 2019. uručio je predsjedniku HDZ-a i Vlade RH prestižnu nagradu Steiger. Andrej Plenković: „Čestitke na izboru za predsjednika Kršćansko-demokratske unije! Radujemo se nastavku kvalitetne suradnje HDZ-a i CDU-a, kao i Hrvatske i Njemačke“. 

 

 

 

S g. Arminom Laschetom, predsjednikom Vlade Savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, uspostavili smo odlične odnose prigodom posjeta Düsseldorfu i Essenu u ožujku 2019. godine, kao i na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti lanjske veljače - također je poručio predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

Pravnik iz katoličke rudarske obitelji

Na današnjoj digitalnoj konvenciji Kršćansko-demokratske unije, u 2. krugu izbora za predsjednika CDU-a, Laschet je s 521 glasom pobijedio Friedricha Merza (466). U 1. krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat - Norbert Roettgen.

Diplomirani pravnik Armin Laschet rođen je u zapadnonjemačkom gradu Aachenu u katoličkoj rudarskoj obitelji koja svoje porijeklo vuče iz susjedne Belgije.
Tijekom karijere prošao je sve političke postaje: od gradske vijećnice, preko Bundestaga i Europskog parlamenta sve dok 2017. nije postao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije.

NAGRADA STEIGER

Kao što se sjećate, Laschet je pretprošle godine u Essenu (Ruhrska oblast), kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, predsjedniku Plenkoviću uručio nagradu Steiger u kategoriji "Europa" te održao svečani govor u njegovu čast. 

- Za Hrvatsku ova nagrada predstavlja jasan signal kao najnovijoj članici EU-a koja se nastoji profilirati među europskim zemljama, a osobno sam počašćen tim priznanjem koje je poticaj čvrstom uvjerenju da budemo proeuropski i štitimo nacionalne interese vodeći računa o cijelom EU projektu, kontekstu i mijenjajućim međunarodnim odnosima. Samo zajedničkim naporom možemo iznaći rješenja za suvremene izazove poput migracija i izmijenjenih sigurnosnih okolnosti - izjavio je Plenković tom prigodom

Proeuropska orijentacija & zaštita nacionalnih interesa

Međunarodna nagrada Steiger svake se godine dodjeljuje osobama koje svojim radom promiču iskrenost, otvorenost, toleranciju i odgovornost. Među dotadašnjim dobitnicima nagrade, u kategoriji „Europa“, bili su Jean-Claude Juncker, Hans-Dietrich Genscher, Romano Prodi i José Manuel Barroso.

DOBRI ODNOSI SA SAVEZNOM VLADOM & VELIKIM NJEMAČKIM ZEMLJAMA

Prilikom posjeta Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u ožujku 2019. godine, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Düsseldorfu se i bilateralno sastao s premijerom te njemačke najmnogoljudnije savezne pokrajine, jedne od ekonomski najsnažnijih regija u Europi, koja se po jačini, kako je istaknuo sami Plenković, može usporediti s Nizozemskom:

- Moja je ambicija da uz dobre odnose sa saveznom vladom jačamo suradnju i s velikim njemačkim zemljama, a upravo je Sjeverna Rajna-Vestfalija srce njemačkog gospodarstva i industrije.

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30