Andrej Plenković obišao je dijelove Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije koji su stradali u potresu. Na kraju dana, sastao se Uži kabinet i za sjednicu Vlade RH pripremio odluke o interventnoj pomoći pogođenim područjima i ljudima kojima su uništeni domovi. „Činimo sve kako bismo pomogli u ovoj tragičnoj situaciji. Izražavamo najdublju sućut obiteljima žrtava. Sve službe su na terenu, rade neumorno. Zahvaljujem im na požrtvovnosti! Osigurali smo 120 milijuna kuna za hitne mjere potpore. Vlada i cijela zemlja šalju snažnu poruku solidarnosti s unesrećenim sugrađanima“.

 

 

 

 

Razorena Petrinja, Sisak, Glina, Pokupsko, Kravarsko... Donosimo, objedinjeno, poruke predsjednika Vlade RH i HDZ-a tijekom cjelodnevnog obilaska područja pogođenih potresom:

Svi su na terenu, svi smo tu!

Izražavamo najdublju sućut obiteljima svih žrtava. Tragedija! Svi su na terenu, svi smo tu, i svi ćemo pružiti svu moguću pomoć. Digli smo na noge sve službe, one neumorno rade, pretražuju ruševine, pomažu ozlijeđenima, svima koji su ostali bez svojih domova, spašavaju ljudske živote. Policija, Civilna zaštita, vatrogasci, djelatnici Hitne pomoći iz Zagreba, HGSS iz Splita...

Tu su i pripadnici Hrvatske vojske, njih 250 - da pomognu raščistiti porušene dijelove gradova i sela. Zahvaljujem svima na trudu i požrtvovnosti. Svi su maksimalno angažirani. Vojska će biti tu dokle god bude trebalo!

Godina 2020. nam nosi tragediju za tragedijom. Činimo sve kako bismo pomogli našim ljudima u ovoj tragičnoj situaciji - duboko suosjećamo s obiteljima svih žrtava.

Smještaj za sve unesrećene

U Petrinji nije sigurno, naći ćemo alternativni smještaj za sve unesrećene. Neupotrebljiva je, opasna, velika većina zgrada u središtu grada. Nitko ne smije ostati na hladnom! Spremno je 500 mjesta u petrinjskoj vojarni, organizirat će se smještaj i u Termama Topusko, u Zagrebu i Karlovačkoj županiji.

U sisačkoj su bolnici uništeni ili teško oštećeni svi stariji dijelovi. Ni ovdje nije sigurno, ovdje ne smiju ostati pacijenti. Stoga smo im organizirali novi smještaj i prijevoz za zagrebačke bolnice - što helikopterima HV-a, što vozilima Hitne službe.

Ukinute propusnice

Ukidaju se propusnice za cijelu zemlju. Jer dok su one na snazi, teško je pomagati Petrinji, Sisku, Glini, teško je sanirati štete na područjima pogođenima potresom. Propusnice su ukinute i kako bi se olakšao odlazak onih koji imaju smještaj u drugim županijama. Ali, ne smijemo zaboraviti da je COVID još tu, pridržavajmo se zdravstveno-zaštitnih mjera na snazi.

120 MILIJUNA KUNA INTERVENTNE POMOĆI

Na kraju dana, u Zagrebu se sastao Vladin Uži kabinet i za sutrašnju sjednicu Vlade RH pripremio odluke o pomoći pogođenim područjima i sugrađanima kojima je potres uništio domove.

- Proračunskim preraspodjelama osigurali smo 120 milijuna kuna za interventne mjere pomoći. Najteže stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji ide 100 milijuna, a po 10 Zagrebačkoj i Karlovačkoj. Novac će već tijekom dana leći na njihove račune. VladaRH i cijela Hrvatska šalju snažnu poruku solidarnosti s unesrećenim sugrađanima. No to je, naravno, tek početak. Pred nama je veliki posao obnove, zatražit ćemo pomoć i iz Fonda solidarnosti EU-a, pomoć nam najavljuju iz cijele Europe.

Na sjednici će Vlada donijeti i odluku, po istom modelu kao za Zagreb, o otvaranju posebnog računa državne riznice preko kojeg će građani moći donirati novčana sredstva. U srijedu će se otvoriti i besplatni telefon za dojavu šteta na nekretninama.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31