Za sve izazove koje su pred nama pronađimo snage i motivacije u djelima poginulih hrvatskih branitelja Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive, rekao je ministar Banožić.

  

 

Svetom misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Trgu kralja Tomislava u Otoku u srijedu, 2. prosinca 2020. godine obilježena je 29. godišnjica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i branitelja Otoka.

Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih, sudjelovali i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Gradskog vijeća grada Otoka Milenko Drljepan i drugi.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar obrane Mario Banožić tom prigodom je rekao kako nakon 29 godina sjećanja bole, ali i bude ponos jer su hrvatski branitelji ostvarili stoljetni san, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. “Bili su to dani za odlučne, za hrabre, za istinske domoljube, onakve ljude kakvi su bili piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Svojom žrtvom pokazali su nam kako ne postoji prepreka, kako ne postoji sila koju ne možemo svladati kada smo kao narod jedinstveni”, istaknuo je ministar Banožić.

 

 

“Za sve izazove koje su pred nama pronađimo snage i motivacije u djelima naših poginulih hrvatskih branitelja, pronađimo je u djelima naših Marka, Mirka, Ante i Rade. Sjećanje na njih, ali i na sve hrvatske branitelje moramo prenijeti na sve buduće generacije. To je naša trajna zadaća”, naglasio je ministar Banožić i rekao kako mu je drago da danas vojarne na Plesu i Zemuniku nose ime po pukovnicima Marku Živkoviću i Mirku Vukušiću.

 

 

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović rekao je kako se na ovaj dan prisjećamo hrabrih ljudi koji su branili svoju domovinu i stvarali slobodnu Hrvatsku. Izrazio je zahvalnost svima koji čuvaju uspomenu na živote i postignuća Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Rade Grive i Ante Plazibata te svih poginulih branitelja jer oni su istinski vječni junaci Domovinskog rata.

 

 


Predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković zahvalio se obiteljima na žrtvi koju su podnijele, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su stali u obranu domovine. “Hrabrost ovih pilota i padobranaca u Domovinskom ratu koji su borbeno djelovali i dostavljali pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, kao i svih branitelja i civila koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku je neizmjerna. Oni su pokazali kako se izgrađuje Hrvatska vojska” istaknuo je Milinković.
Program obilježavanja 29. godišnjice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i branitelja Otoka završio je recitacijom u izvedbi Udruge dramskih amatera “Josip Kosor” iz Otoka.

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31