Izvodili su uobičajeni politikantski show radi malo medijske pažnje, napuštali sabornicu hrabreći se tvrdnjama o vlastitoj „snazi“. No oporba je doživjela još jedan debakl - prikupila je tek 49 ruku protiv proračuna. Jandroković: Imam dojam da je SDP upao u zamku demagoških stranaka. Ne možete ujutro sipati uvrede, a popodne „pozivati na dijalog“. Zato su izgubili na izborima i zato će opet izgubiti. Bačić: Igrokazi oporbe pokazali su da joj nije stalo do proračuna koji će zaštititi radna mjesta, osigurati gospodarski oporavak i ojačati zdravstveni sustav.

Sa 76 glasova ZA, Hrvatski sabor donio je državni proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu. 

 

 

Udružena oporba svih boja i zastava, koja je prije glasovanja o najvažnijem financijskom dokumentu Republike Hrvatske izvodila uobičajeni politikantski show, napuštala sabornicu, beskonačno tražila stanke radi malo medijske pažnje i ohrabrivala se izjavama o vlastitoj „snazi“, doživjela je još jedan brodolom - uspjela je prikupiti samo 49 ruku „protiv“ proračuna! Očito se vole blamirati. 

Kako je ocijenio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, „igrokazi oporbenih kolega pokazali su da im nije stalo do provedbe proračuna koji će zaštititi radna mjesta, osigurati gospodarski oporavak, omogućiti realizaciju razvojno-socijalnih projekata i ojačati zdravstveni sustav u borbi protiv pandemije“.

JANDROKOVIĆ: Zadovoljan sam usvajanjem proračuna, iznenađen nedosljednošću oporbe

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je na konferenciji za medije zadovoljstvo usvajanjem državnog proračuna, ali i izrazio iznenađenje potezima oporbe - koja je prvo demonstrativno napustila sabornicu za vrijeme glasovanja o amandmanima, eda bi se potom vratila na izjašnjavanje o proračunu.

Istaknuo je da proračun jamči financijsku stabilnost, odgovara na izazove vremena te potvrđuje spremnost Vlade da pomogne privatnom sektoru i očuva radna mjesta, ali i da je važan za grad Zagreb.

Čudnovata & čudljiva oporba

Za odluku oporbe da napusti glasovanje o proračunskim amandmanima kazao je da ga je iznenadila, ocijenivši da im argumenti nisu bili posebno uvjerljivi:

- Izlazak oporbe smatram običnim političkim igrokazom, no iznenadio me je, moram priznati, njihov povratak na glasovanje o proračunu nakon što su grubim riječima govorili o vladajućoj većini. Pitam se nije li oporba izišla zato što im se nije sjedilo nekoliko sati tijekom glasovanja o amandmanima. Ne znam je li to bila politička poruka ili izbjegavanje obaveza.
Jandroković je izdvojio SDP, za koji naglašava da ga je posebno iznenadio jer ima dojam da je upao „u zamku populističkih i demagoških stranaka”.

Zato su izgubili & zato će opet izgubiti 

Vezano za „pozive“ oporbe na suradnju u vrijeme ozbiljnih izazova, napomenuo je da su vladajući uvijek spremni na dijalog, bez obzira na razlike među strankama, ali i podsjetio na poziv premijera Andreja Plenkovića oporbi odmah nakon parlamentarnih izbora:

- Za razgovore uvijek ima vremena i mogućnosti, ali isto tako pojedini zastupnici ne biraju riječi kada govore o HDZ-u, Vladi i ministrima, sipaju uvrede koje baš i nisu poziv na dijalog. Ne možete ujutro nekome govoriti da je „bez časti“, a onda ga popodne tobože pozivati na razgovore o gradnji boljeg i pravednijeg društva. Zato su izgubili na izborima i zato će opet izgubiti na izborima.

Sigurno će se cijepiti protiv koronavirusa 

Jandroković nije želio prejudicirati koje će nove epidemiološke mjere Stožer donijeti, ali kaže da je siguran da neće biti na razini onih u ožujku i travnju. Podsjetio je da je Vlada za potpore privatnom sektoru izdvojila osam milijardi kuna i ocijenio da nije fer da se sada neki poslodavci ponašaju kao da Vlada ništa nije dala:

- Prvo prešućuju koliko su teške financijske okolnosti za državu, a onda i da su već u jednoj fazi dobili izdašna sredstva da prežive. Vlada mora pomoći i ugostiteljima i hotelijerima i transportu, ali i osigurati i plaće i mirovine.

Na kraju, predsjednik Hrvatskog sabora je poručio da će se sigurno cijepiti protiv koronavirusa, a smatra da će se „sigurno pronaći neki način da se što veći broj građana cijepi“.

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31