>> Situacija u Vukovarsko srijemskoj županiji se polako stabilizira << 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 14 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 5 iz Vinkovaca, 4 iz Cerne, 2 iz Bošnjaka, 1 iz Privlake, 1 iz Vrbanje i 1 iz Šarengrada), što čini ukupno 366 oboljelih osoba od početka epidemije. U protekla 24 sata testirano je 12 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5011. Trenutno je u županiji 12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti (jedna osoba nalazi se u bolnici u Vukovaru dok su ostale u bolnici u Vinkovcima). U samoizolaciji na području županije nalazi se 636 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 59 radnika (9 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 21 drugi zdravstveni radnik i 8 nezdravstvenih radnika). Od početka epidemije izliječene su 1134 osobe, a 2 osobe su preminule.

 

 

 

Tajnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Ivan Kubiček napravio je presjek epidemiološke slike županije. Prvu oboljelu osobu smo u našoj županiji imali 24.ožujka ove godine. U periodu od 3 mjeseca od toga dana, ukupno smo imali 41 pozitivnu osobu te su sve osobe ozdravile. Od 23.svibnja do 24.lipnja bili smo „corona free“ županija. U vremenskom periodu od 24.lipnja do 27.srpnja imamo 325 oboljelih osoba i trenutno 189 aktivnih slučajeva u županiji. Proteklog tjedna imamo 128 oboljelih osoba i 83 oporavljene osobe. Najveći broj oboljelih osoba bilježimo u Vinkovcima u kojima je trenutno 58 aktivnih slučajeva, zatim Ivankovo koje ima 38 slučajeva, Stari Mikanovci 28 slučajeva, u Vukovaru imamo 14 slučajeva, Cerna 9 slučajeva, dok ostala mjesta u našoj županiji broje manji broj oboljelih osoba. Kubiček je napomenuo da:  „Većina oboljelih kao što smo i na prošlim medijskim konferencijama komentirali, vezana je uz veća okupljanja kao što su svadbene svečanosti, momačke večeri, krizme i pričesti.“

Podsjetio je da su na snazi dvije mjere od kojih se jedna odnosi na svadbene svečanosti i odvijanje istih samo u krugu najuže obitelji te ista traje do 04. kolovoza i mjeru odgode okupljanja svih javnih priredbi koja traje do 18. kolovoza. „Prva mjera o održavanju svadbenih svečanosti bi trebala biti na snazi do 4.kolovoza, ali će se ona do tada još razmotriti te će se vidjeti sa Nacionalnim stožerom hoće li i dalje ostati na snazi. Ovim putem pozivam svu javnost i sve žitelje Vukovarsko-srijemske županije na maksimalno odgovorno ponašanje, poštivanje mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo kako naše županije tako i nacionalne razine. Molim sve da budu odgovorni i ozbiljni jer samo na taj način možemo pobijediti epidemiju i vratiti brojke na nulu te postati corona free županija.“ – za kraj je rekao Kubiček.

Na današnje brojke oboljelih osvrnula se i epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Vedrana Lanc Čurdinjaković te napomenula: „Možemo vidjeti pad brojki zaraženih u odnosu na prošli tjedan te se nadamo da će tako i ostati. Ono što je u našoj moći mi radimo, ali pozivam sve stanovnike naše županije da zajednički sudjelujemo i da svatko od nas da svoj doprinos u ovoj situaciji kako bi nam brojke svakim danom bile sve manje“. Kratko je obratila pozornost na mjeru koja se odnosi na okupljanje većeg broja ljudi te kao bitno istaknula da je uz poštivanje same mjere jako bitno da se poštuje i preporučena distanca među ljudima.

Policijska uprava Vukovarsko-srijemske županije provodi aktivnosti kontrole samoizolacije te nadzor ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i drugih javnih okupljanja zajedno s inspektorima civilne zaštite. Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular izvijestio je da je s današnjim danom u samoizolaciji 636 osoba, a utvrđeno je da su 2 osobe kršile mjeru samoizolacije. Od 25. lipnja bilo je 36 dojava o kršenju samoizolacije od čega je bilo 29 slučajeva kršenja samoizolacije. Među policijskim službenicima zaraženo je 6 policijskih te jedna državna službenica. U samoizolaciji su 33 policijska i jedna državna službenica. Za vrijeme vikenda provedena su 23 zajednička inspekcijska nadzora na COVID-19 ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i drugih javnih okupljanja. Prilikom nadzora trgovina, pekara, ugostiteljskih objekata utvrđene su tri nepravilnosti. Prilikom inspekcijskog nadzora noćnih klubova utvrđene su četiri nepravilnosti. Nadzorom javnih okupljanja sa više od 100 osoba sukladno odluci Nacionalnog stožera utvrđene su tri nepravilnosti. Ukupno su izvršena 42 nadzora pri čemu je utvrđeno 10 nepravilnosti. Najčešće nepravilnosti su kao i do sada: nenošenje maske, nedostatak sredstava za dezinfekciju, neodržavanje fizičke distance, izostanak popisa osoba na okupljanju sa više od 100 osoba.

Predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić rekao je kako se situacija polako stabilizira iako još uvijek ne možemo reći da je stabilna te je istaknuo: „U tome ćemo uspjeti velikim trudom i radom naših zdravstvenih djelatnika, policije koja provodi kontrole te poštivanjem preporučenih mjera. Hvala svima na trudu!“

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31