Razgovarali smo s mogućim partnerima i to će biti potpisano za koji dan, tvrdi Dekanić

Damir Dekanić, HDZ-ov kandidat za župana vukovarsko-srijemskog i nasljednika dugovječnog Bože Galića, u drugi krug izbora donosi veliku prednost u odnosu na dojučerašnjeg stranačkog kolegu, aktualnog dožupana Josipa Dabru.

Dekanić je u prvom krugu dobio 28.014 glasova (38,58 posto), a Dabro 13.282 (18,29 posto).

Jeste li razočarani što niste pobijedili već u prvom krugu kako ste najavljivali?

- Nisam nimalo razočaran, jer sam apsolutni pobjednik sa 28.000 glasova, dvostruko više od prvog sljedećeg, odnosno više od zbroja drugog i trećeg. Kada tako gledamo mogli bi postaviti i pitanje kvalitete izbornog zakona i zašto se uopće ide u drugi krug ako imaš dvostruko više od prvoga iza sebe. No, pravila igre su takva. Istina, projekcije mog tima i mene su bile da je 28.000 glasova dovoljno za pobjedu u prvom krugu obzirom na izlaznost na proteklim izborima, odljev stanovnika, covid..., a dodatnu nadu da će sve biti gotovo u prvom krugu dao mi je i broj prikupljenih potpisa od preko 25.000. Na kraju sam dobio i više od 28.000 glasova i premda još nisam zvanično pobijedio razvidno je što će se na kraju dogoditi. Bit će pobjeda u drugom krugu iako sam naravno oprezan.

Hoće li prednost koju imate u odnosu na protukandidata biti dovoljna?

- Tu prednost ću i pojačati, jer ne sjedim skrštenih ruku. Analizirali smo i glasove drugim kandidatima i zaključili da u tom korpusu dobijam 60 posto potpore i ne vidim gdje protukandidat može pronaći svoj prostor.

No, gospodin Dabro vjeruje da će se njemu preliti glasovi kandidata koji nisu ušli u drugi krug. Kako to komentirate?

- Loša mu je matematika. Ja već imam određene dogovore, neki će biti i obznanjeni. On govori da su glasovi koje je on dobio protestni glasovi protiv HDZ-a, a do jučer je čovjek bio u HDZ-u i uživao u svemu što danas zamjera HDZ-u. Ne vidim u čemu je bolji.

Što je Vaša prednost u odnosu na njega?

- Moj životopis, kojeg sam objavio javno i volio bih da i on svoj objavi. Od datuma i mjesta rođenja, završene škole, fakulteta, zvanja, struke, čime se u životu bavio, u kojim je društvenim aktivnostima sudjelovao..., pa do raznih izbora. Ja sam pobijedio u svim izborima u kojima sam u životu sudjelovao, dok je on najveći broj svojih izbora izgubio, prvenstveno unutarstranačkih, a evo sada i na izborima za župana, gdje u prvom krugu nije dobio nijedan grad i općinu. Od 26 općina i pet gradova, ja sam dobio svih pet gradova i 23 općine. Pobijedio sam i u njegovom gradu, Otoku.

Ali je HDZ u 7 od 16 gradova i općina u kojima je 2017. pobijedio, sada ili izgubio ili su vaši kandidati trenutno drugi izbor birača. U čemu ste pogriješili?

- Ne mislim da se igdje pogriješilo. Crtu bih podvukao na kraju, jer su veliki izgledi da u drugom krugu dobijemo sve gdje se natječemo, a to znači da ćemo ostati barem na istoj razini broja gradova i općina u kojima smo imali vlast i nakon prošlih izbora. Ovo su lokalni izbori, male sredine, svi se poznaju, pa sve to utječe na odabir. Osim toga, blizina unutarstranačkih i lokalnih izbora utjecala je na određene tenzije u HDZ-u i bilo bi bolje da su unutarstranački bili ranije. Tenzije su, pak, nastale jer smo prvi put imali izbore po principu 'jedan član-jedan glas' i članovi su izabrali one koje su htjeli i ti su ljudi došli na čelne pozicije u stranci gdje se kreira politika. Oni koji nisu dobili povjerenje bili su nezadovoljni i potražili su svoj put izvan HDZ-a. Da je bio veći odmak vremena to bi bilo u značajno manjoj mjeri. Također, nigdje se DP nije takvom silinom obrušio na bilo koga spin doktorima, financiranjam... Očito smo im bili meta, ali neće im proći.

Niste li im i vi pomogli tako što ste im servirali svoje nezadovoljnike?

- Da, a oni su postali nezadovoljni prije tri mjeseca. Do tada je sve bilo bajno i sjajno i da su dobili unutarstranačke izbore tako bi i ostalo, a sad su odjednom doživjeli prosvjetljenje i ovdje ništa ne valja. Pa, nije to baš tako.

Što mislite o gospodinu Dabri i slažete li se s ministrom Mariom Banožićem kada ga proziva za nerad, neznanje, nepotizam...?

- Cijelo vrijeme sam govorio o sebi i svom programu, znanjima, iskustvima... Nisam se na njega previše obazirao, dok je on u nedostatku ideja i tema meni lijepio različite etikete i tako budio najniže strasti kod ljudi. Neću ni sada na takav način komunicirati, ali kada se iščitaju svi njegovi elementarni podaci dođe se do svih spoznaja koje je izrekao ministar Banožić.

Gospodin Dabro kaže da odbijate sučeljavanje s njim. Zašto?

- Nisam odbio sučeljavanje i spreman sam na to, ako će biti argumentirana rasprava. No, pozivam ga da uz stručnu pratnju napravimo i test inteligencije te da rezultati budu javni.

Očito je da ga u HDZ-u ne cijenite. Kako je onda bio dobar za HDZ-ovog dožupana?

- Mislim da ni 2017. nije bio dobar kandidat, ali eto greške se događaju. Ja ga ni tada nisam podržao.

S kime biste mogli složiti većinu u Županijskoj skupštini? Je li to prioritetno SDSS?

- To je mantra koju se stalno spominje ne bi li nam se umanjila šansa na izborima. Obavili smo razgovore s potencijalnim partnerima i imamo čvrstu većinu s vijećnicima sa drugih lista i to će biti potpisano i obznanjeno za koji dan. Pružili smo si ruke i ja vjerujem da je to riješeno.

Gospodin Banožić je izjavio da očekuje od potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića da Vas nedvosmisleno podrži. Očekujete li i Vi to i hoće li do toga doći?

- On mi je već u nekoliko navrata dao podršku. Nas dvojica smo dobri i njegova je potpora neupitna.

Treba li graditi kanal Dunav – Sava?

- Obzirom da je tema mog diplomskog rada bila kanal Dunav – Sava to je tema o kojoj sam proveo brojna istraživanja i imam prijedlog kompromisnog rješenja. Spomenuti kanal je iz jednog tabora napadan kao nepotreban i štetan, a iz drugog kao nužno potreban. Moj stav je da je on u melioracijskom dijelu nužno potreban kao zamašnjak gospodarskog razvoja, poglavito u sektoru poljoprivrede. Plovna funkcija kanala ne bi išla u realizaciju u srednjoročnom razdoblju. Svi sporovi oko kanala nastali su zbog plana izmještanja Luke Vukovar što smatram nepotrebnim. Razvoj Luke vidim u produžetku sadašnje, dakle na prostoru bivšeg kombinata Borovo. Usporedno s projektom Kanala raditi će se i projekt reguliranja vodnih tokova u Spačvanskom bazenu čime bi u značajnoj mjeri otklonili opasnost od potencijalnih poplava i omogućili dovoljne količine vode za potrebe poljoprivredne proizvodnje u cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji. U sve sušnijim godinama to bi moglo biti od presudnog značaja za razvoj mnogih grana poljoprivrede. Ovoga trenutka kroz započete i već realizirane projekte omogućit će se navodnjavanje oko 3000 hektara poljoprivredne površine. Realizacijom spomenutih projekata ta površina bi se udesterostručila čime bi se stvorio ogroman potencijal za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj sela i cijele županije.

Izvor: jutarnji.hr

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30