JUTARNJI LIST

 

Članovi vladajuće stranke danas su birali nove predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a. Pravo glasa imao je ukupno 209.271 član stranke, a nove čelnike lokalnih HDZ-ovih filijala biralo se na ukupno 576 mjesta diljem zemlje.

Cinici bi rekli da članovi HDZ-a svoje čelnike nisu birali po modelu "jedan član - jedan glas", već po modificiranom modelu "jedan član - jedan glas - jedan kandidat" jer se rezultat izbora novog čelnika u većini, pa tako i najvećim gradskim i županijskim organizacijama, unaprijed znao. Naime, novi čelnici HDZ-ovih organizacija u Zagrebu ili pak Splitu nisu imali protukandidate, a isto je bilo i u brojnim drugim gradovima i županijama.

No, zato se napeta kampanja vodila u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su se za šefa županijske organizacije natjecali zamjenik župana Josip Dabro i ministar obrane Mario Banožić.

Pobjeda Banožića

Prema neslužbenim i nepotpunim rezultatima unutarstranačkih izbora u HDZ-u novi predsjednik Vukovarsko-srijemske organizacije bit će Mario Banožić. Prema informacijama Jutarnjeg lista Banožić, favorit vrha stranke i premijera Andreja Plenkovića, ima dvostruku prednost u broju glasova nad protukandidatom Josipom Dabrom, zamjenikom župana. Iako još nisu prebrojani svi glasovi iz Vinkovaca i Županje, razlika je, po svemu sudeći, prevelika za preokret.

 - Idemo sada u županijski odbor izabrati najbolje što HDZ ima na ovom području i krećemo odmah u pripreme za lokalne izbore koji će, iako se čine daleko, doći jako brzo, izjavio je Hini Mario Banožić dodajući kako HDZ na istoku Hrvatske mora vratiti svoju snagu i vlast u onim sredinama u kojima ih je gubio proteklih godina.

Po njegovim riječima, treba prije svega vratiti mlade ljude i sve one koji imaju energije, vizije, rješenja i sposobnosti rješavati probleme.

Banožićev protukandidat, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro poraz je priznao u objavu na Facebooku.

 - Smatram da sam pokrenuo demokratske procese unutar Hrvatske demokratske zajednice i svakako rezultat na ovim unutarstranačkim izborima ne smatram porazom, nego naprotiv, velikim vjetrom u leđa i jačim karakterom, napisao je Dabro.

Izbori su bili napeti i za šefa HDZ-a Zagrebačke županije gdje su se sučelili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i Damir Mikuljan. I prije nego što su svi glasovi prebrojani Mikuljan je za Jutarnji list potvrdio da je poražen.

Novi će pak šef zagrebačkog HDZ-a biti zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman. On će uskoro preuzeti i mjesto predsjednika Gradske skupštine, a danas je najavio da je spreman ući i u utrku za novog gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

- Smatram da zahvaljujući svom dosadašnjem iskustvu i dugogodišnjem angažmanu u stranci mogu postići ono što je najbitnije za zagrebački HDZ, a to je njegova brza konsolidacija i stabilizacija kako bi se pripremili za lokalne izbore na kojima ćemo Zagrepčanima ponuditi najbolju listu s prepoznatim kandidatima za Gradsku skupštinu - rekao je Herman i najavio da će vrlo brzo nakon formiranja zagrebačkog HDZ-a na unutarstranačkim konzultacijama naći najboljeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30