Jučer je Vijeće usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19. Cilj ove preporuke je izbjeći usitnjavanje i poremećaje te povećati transparentnost i predvidljivost za građane i tvrtke. Sve mjere koje ograničavaju slobodno kretanje radi zaštite javnog zdravlja moraju biti razmjerne i nediskriminirajuće i moraju se ukinuti čim to epidemiološka situacija dopusti. 

 

 

Uobičajeni kriteriji i mapiranje

Svakog tjedna države članice trebale bi Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dostavljati podatke prema sljedećim kriterijima:

  • broj novoprijavljenih slučajeva na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana
  • broj testova na 100 000 stanovnika provedenih u prošlom tjednu (stopa testiranja)
  • postotak pozitivnih testova provedenih u prošlom tjednu (stopa pozitivnosti testa)

Na temelju tih podataka ECDC bi trebao objaviti tjednu kartu država članica EU, raščlanjenu po regijama, kako bi podržao države članice u donošenju odluka. Područja trebaju biti označena sljedećim bojama:

  • zeleno ako je stopa obavijesti od 14 dana niža od 25, a stopa pozitivnosti testa ispod 4%
  • narančasta ako je stopa 14-dnevnog obavještavanja niža od 50, ali je stopa pozitivne probe 4% ili veća ili, ako je 14-dnevna stopa obavijesti između 25 i 150, a probna pozitivnost ispod 4%
  • crvena ako je 14-dnevna stopa obavijesti 50 ili veća, a stopa pozitivnosti testa 4% ili veća ili ako je 14-dnevna stopa obavijesti veća od 150
  • sivo ako nema dovoljno podataka ili ako je stopa ispitivanja niža od 300 

Ograničenja slobodnog kretanja

Države članice ne bi smjele ograničiti slobodno kretanje osoba koje putuju u zelene površine ili iz njih.

Ako razmatraju hoće li primijeniti ograničenja, trebali bi poštivati ​​razlike u epidemiološkoj situaciji između narančastih i crvenih područja te djelovati proporcionalno. Oni bi također trebali uzeti u obzir epidemiološku situaciju na svom teritoriju.

Države članice u načelu ne bi smjele odbiti ulazak osobama koje putuju iz drugih država članica. Države članice koje smatraju potrebnim uvođenje ograničenja mogle bi zahtijevati od osoba koje putuju iz nezelenih područja:

  • proći karantenu
  • proći test nakon dolaska

Države članice mogu ponuditi mogućnost zamjene ovog testa testom provedenim prije dolaska.

Države članice također mogu zahtijevati od osoba koje ulaze na njihov teritorij da predaju obrasce za lociranje putnika. Treba razviti zajednički europski obrazac za lociranje putnika radi moguće zajedničke upotrebe.

Koordinacija i informiranje javnosti

Države članice koje namjeravaju primijeniti ograničenja trebale bi prije stupanja na snagu prvo obavijestiti pogođenu državu članicu, kao i ostale države članice i Komisiju. Ako je moguće, podatke treba dati 48 sati unaprijed.

Države članice trebale bi javnosti pružiti jasne, sveobuhvatne i pravovremene informacije o svim ograničenjima i zahtjevima. Općenito, ove bi informacije trebale biti objavljene 24 sata prije stupanja na snagu mjera.

Popratne informacije

Odluka o uvođenju ograničenja slobodnog kretanja radi zaštite javnog zdravlja i dalje je odgovornost država članica; međutim, koordinacija oko ove teme je ključna. Od ožujka 2020. Komisija je usvojila niz smjernica i komunikacija s ciljem podupiranja napora država članica u koordinaciji i zaštite slobodnog kretanja unutar EU. Rasprave o ovoj temi odvijale su se i unutar Vijeća.

Komisija je 4. rujna predstavila nacrt preporuke Vijeća o koordiniranom pristupu ograničenjima slobode kretanja.

Preporuka Vijeća nije pravno obvezujući instrument. Vlasti država članica i dalje su odgovorne za provedbu sadržaja preporuke.

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28