Europska komisija danas je zaključila istraživačke razgovore s CureVacom za kupnju potencijalnog cjepiva protiv COVID-19. To slijedi pozitivne korake sa Sanofi-GSK-om 31. srpnja i Johnson & Johnson 13. kolovoza i potpisivanjem Sporazuma o predujmu s AstraZenecom 14. kolovoza.

 

Predviđeni ugovor s CureVacom omogućio bi svim državama članicama EU kupnju cjepiva, kao i doniranje za zemlje s nižim i srednjim dohotkom ili preusmjeravanje na europske zemlje. Očekuje se da će Komisija uspostaviti ugovorni okvir za početnu kupnju 225 milijuna doza u ime svih država članica EU-a koja će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv COVID-19. Komisija vodi intenzivne rasprave s drugim proizvođačima cjepiva.

 

 

Ursula von der Leyen , predsjednica Europske komisije, rekla je: „ Europska komisija ispunjava svoje obećanje da će Europljanima i svijetu osigurati brz pristup sigurnom cjepivu koje nas štiti od koronavirusa. Svaka runda razgovora koju zaključujemo s farmaceutskom industrijom sve nas bliži pobjedi ovog virusa. Uskoro ćemo imati dogovor s CureVacom, inovativnom europskom tvrtkom koja je ranije dobila sredstva EU-a za proizvodnju cjepiva u Europi. I naši pregovori se nastavljaju s drugim kompanijama kako bismo pronašli tehnologiju koja bi nas sve zaštitila “.

 

 

Povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je: „ Danas smo zaključili razgovore s europskom tvrtkom CureVac kako bismo povećali šanse za pronalaženje učinkovitog cjepiva protiv coronavirusa. Nastavljamo surađivati ​​s državama članicama i s proizvođačima cjepiva na ispunjenju ciljeva naše Europske strategije cjepiva - cjepiva za sve. "

CureVac je europska tvrtka koja pionira u razvoju potpuno nove klase cjepiva koja se temelji na glasniku RNA (mRNA), a prenosi se u stanice pomoću lipidnih nanočestica. Platforma za cjepivo razvijena je u posljednjem desetljeću. Osnovno načelo je upotreba ove molekule kao nosača podataka, uz pomoć koje tijelo može proizvesti vlastite aktivne tvari u borbi protiv različitih bolesti.

Istraživački razgovori koji su danas zaključeni zamišljeni su da će sporazum o unaprijed kupnji biti financiran instrumentom hitne podrške, koji ima sredstva namijenjena za stvaranje portfelja potencijalnih cjepiva različitih profila i izrađenih od različitih kompanija.

6. srpnja Europska investicijska banka i CureVac potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 75 milijuna eura za razvoj i veliku proizvodnju cjepiva, uključujući CureVac-ovog kandidata za cjepivo protiv COVID-19.

Današnji zaključak istraživačkih razgovora s CureVacom važan je korak ka sklapanju unaprijed potpisanog sporazuma o kupnji, a samim tim i prema provedbi Europske strategije cjepiva,  koju je Komisija usvojila 17. lipnja 2020. Ova strategija ima za cilj osigurati kvalitetnu, sigurna, učinkovita i povoljna cjepiva za sve građane Europe u roku od 12 do 18 mjeseci. Da bi to postigla, Komisija zajedno s državama članicama dogovara unaprijed ugovore o kupnji s proizvođačima cjepiva koji rezervišu ili daju državama članicama pravo da kupuju određeni broj doza cjepiva za određenu cijenu, kad i kad cjepivo postane dostupno.

Europska komisija se također obvezala osigurati da ga svatko kome treba cjepivo, dobije ga bilo gdje u svijetu, a ne samo kod kuće. Nitko neće biti siguran dok svi nisu na sigurnom.

Zbog toga je od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura u sklopu Coronavirus Global Response, globalne akcije za univerzalni pristup testovima, liječenjima i cjepivima protiv koronavirusa i za globalni oporavak. 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28