OBITELJSKO ZAJEDNIŠTVO, MIR & ZDRAVLJE

Još u subotu ujutro predsjednik Andrej Plenković čestitao je blagdan Velike Gospe putem svog Twittera:

„Svim vjernicima čestitam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo! Želim svima da blagdan Velike Gospe provedu uz obiteljsko zajedništvo, mir i zdravlje“.

 

    

Andrej Plenković: Rezultati turističke sezone iznad su svih očekivanja, a to je i bio naš ključni interes!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svetoj misi koju je, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio mons. Ivan Devčić, nadbiskup Riječke nadbiskupije. „Zadovoljstvo mi je danas biti u jednom od marijanskih svetišta i još jednom čestitati blagdan. Nadam se da su ga svi naši sunarodnjaci proveli lijepo i ugodno, onako kako cijeli hrvatski narod štuje Veliku Gospu. Turistička sezona? Nije se niti slutilo da će biti ovako dobra. Pravodobno smo se otvorili i napravili dobar posao, vjerujem da će biti još puno dolazaka“.

 

Zamoljen od novinara za komentar aktualne situacije s koronavirusom, Plenković je nakon svete mise na Trsatu ocijenio da možemo biti vrlo zadovoljni kako je prošla cijela turistička sezona:

- Prije samo nekoliko mjeseci naši turistički djelatnici, svi koji su radili projekcije za ovu godinu, nisu ni slutili da će biti ovako dobro. To znači da smo uspješno odradili taj ples zatvaranja i potom ples pravodobnog otvaranja. Rezultati turističke sezone iznad su svih očekivanja, a to je i bio naš ključni interes.

Očekivano povećanje broja oboljelih s obzirom na sezonu

Napomenuo je da je povećani broj oboljelih proteklih dana bio i očekivan s obzirom na puno veći broj ljudi koji boravi u Hrvatskoj:

- Cijelo smo vrijeme apelirali, posebno na mlade, da budu odgovorni, da paze na distancu. To se očito nije događalo u noćnim klubovima. Mislim da su indicije sasvim jasne iz podataka koje ima Stožer: prosječna dob zaraženih je oko 31 godine, radi se u velikom broju o mladim osobama, što znači da se sve to događa uglavnom kada kočnice malo popuste.

Nemojte zaboraviti kakve su bile prognoze prije nekoliko mjeseci

Na pitanje kako će to utjecati na nastavak sezone, kao i o mjerama i upozorenjima iz Austrije i Slovenije, odgovorio je da je u petak razgovarao i sa slovenskim i s austrijskim premijerom:

- Oni vode statistike, broje koliko je zaraženih među ljudima koji su se vratili s ljetovanja iz pojedinih zemalja. Najviše se boje da im se zaraza ne bi širila u školama, koje im započinju 1. rujna. Svaka zemlja vodi računa o sebi, a mi smo se pravodobno otvorili. Napravili smo dobar posao u turizmu, i danas su goleme gužve na ulasku u Hrvatsku, vjerujem da će biti još puno dolazaka. Nemojte zaboraviti kakve su bile prognoze prije nekoliko mjeseci.

Znamo kakva je slika u svakoj županiji - i tu argumentaciju koristimo

Očekujem da naša diplomacija, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva - dodao je - nastave komunicirati sve detalje, različitu epidemiološku sliku po županijama:

- Primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji situacija je vrlo solidna, u Istarskoj i Ličko-senjskoj isto tako, ali južnije je zahtjevnija. Što se tiče zahtjeva s Kvarnera i iz Istre o selektivnoj primjeni epidemioloških mjera, Vladi nije potrebno tumačiti kakva je slika u kojoj županiji - jer to znamo. U kontaktu s državama u koje se vraćaju turisti iz RH apeliramo na regionalni pristup. Tako da tu argumentaciju već koristimo, ali razumijem da su svi željni dati impuls. I čini mi se da je dobrodošao.

Što se tiče prvog poluvremena jest, a što se tiče priprema za jesen, mislim da moramo biti jako budni - odgovorio je pak predsjednik Vlade RH i HDZ-a na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus.

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30