Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora: Čini mi se da se zadnjih dana pokušava prikazati kao da je s jedne strane država, a da su s druge volonteri. Sve je to jedna Hrvatska, svi su djelovali najbolje što su znali kako bi pomogli. A oporba? Naravno da će nas napadati! I u toj tvrdnji nema ničega „urotničkog“. Jasno je da želi iskoristiti situaciju kako bi ojačala svoju poziciju prije lokalnih izbora, a oslabila HDZ.

 

  

Boli me da se sada dijelimo, pa govorimo ja sam napravio ovo, a ovaj drugi nije; ja sam bolji, a ovaj je gori. To nam u ovom trenutku ne treba. Svatko sa svoje strane treba maksimalno pridonijeti tome da prevladamo ovu katastrofu, saniramo štete i sačuvamo duh zajedništva, koji je u ovakvim situacijama nužan, te da krene proces obnove - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Katastrofa bez presedana

Za razorni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju Gordan Jandroković je kazao da se radi o katastrofi s kakvom dosad nismo imali iskustva:

- Odmah su reagirali i država i volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva. I tako je trebalo i ostati, ali čini mi se da se zadnjih dana pokušalo prikazati kao da je s jedne strane država, a da su s druge volonteri. Sve je to jedna Hrvatska, svi su djelovali najbolje što su znali kako bi pomogli.

Nabrojao je što su sve vlasti učinile nakon potresa, izvlačenje iz ruševina, ponovna opskrba vode, struja i plin, osiguranje sredstava za pomoć…. Poručio je da mu se čini da je sve napravljeno po protokolu i primjereno.

Zlonamjerne, besmislene teze o „uroti“

Otklonio je „interpretacije“ da se vrh HDZ-a na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća obrušio na „urotničke“ medije i oporbu te poručio da ništa s tog sastanka ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju:

- Teze o „uroti“ su besmislene, izmišljene, zlonamjerne. Kad sam vidio što su mediji objavili, postalo mi je jasno da je to plasirao netko od stranačkih kolega. Moj prvi zaključak je bio da se radi o nekome tko je jako zlonamjeran ili, ako je tako shvatio, politički priglup. Na sjednici je video vezom sudjelovalo više od sto ljudi, a rasprava je bila široka i demokratska.

Oporba bi željela ojačati svoju poziciju

Jandroković je komentirao i to što su mu mediji pripisali da je na dotičnoj sjednici rekao da će oporba napadati HDZ:

- To je zaista „urotnička“, neobična tvrdnja, pa naravno da će nas napadati! Ništa što se na sastanku događalo ne treba vas brinuti i neće ugroziti demokraciju. Jasno je da dio oporbe želi iskoristiti situaciju da ojača svoju poziciju prije lokalnih izbora, da udari HDZ i oslabi ga.

Poruka zastupnika - cjepivo je važno!

Izvijestio je da će se organizirano cijepljenje saborskih zastupnika protiv koronavirusa održati u ponedjeljak, 18. siječnja, i da će se moći cijepiti svi koji to žele:

- Time ćemo kao političke osobe poslati poruku da je cjepivo važno, da itekako može pomoći u borbi protiv Covida.

Dodao je da će se sada cijepiti oni zastupnici koji nisu preboljeli Covid, naglasivši pritom važnost i ulogu Sabora kao tijela koje donosi zakone, a koji su temelj za djelovanje Vlade i državnih institucija:

- Odbacujem tvrdnju da je riječ o privilegiji. Dosad je 32-oje zastupnika preboljelo Covid ili ga trenutačno ima, što je više od 20 posto saziva. Osobno se sada neću cijepiti jer sam ga i sam prebolio. Sačekat ću šest mjeseci, dakle, do početka travnja.

Umjesto tableta, pomoć nastradalima

Najavio je da 6. sjednica Hrvatskog sabora počinje u utorak, 19. siječnja. Trajat će sedam tjedana, a po potrebi i duže. Na dnevnom redu su 102 točke, među prvima izmjene Zakona o obnovi, a očekuju se i nove sa sjednica Vlade RH.

Na kraju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je da će se suspendirati najavljena nabava tableta za zastupnike u vrijednosti oko 315.000 kuna, a ta će se sredstva preusmjeriti na područja stradala u potresu.

     

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31