Službe su odmah bile na terenu, odrađivale su i odrađuju svoje zadaće. I Vlada je stigla u roku sat vremena, a već sutradan smo uplatili financijsku pomoć. Zahvalni smo cijelome hrvatskom narodu iz Domovine i inozemstva, ali i mnogobrojnim državama, na pomoći i solidarnosti! U obnovi i ekonomskoj revitalizaciji pogođenih područja itekako će nam pomoći rekordna EU sredstva - poručio je Andrej Plenković gostujući na Večernjem TV-u.

 

 

U razgovoru s novinarkom Večernjeg lista Sandrom Veljković, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je mobilizacija naših građana i cijelog hrvatskog naroda, ali i mnogih država, ne samo susjednih, bila izvanredna:

- Gospodarstvenici su spremni dati na raspolaganje pogone i sredstva, sa svih strana ljudi žele pomoći. Tu nema ništa za što bih mogao reći da nije bilo dobro. Ako je bila gužva na cesti za Petrinju i Sisak, u redu, ali takvu solidarnost treba podržati te je samo kanalizirati prema institucijama koje imaju zadaću distribuirati pomoć unesrećenima. Štete su velike, morat ćemo puno uložiti.

Sve službe od početka na terenu

Naglasio je da su sve službe bile na terenu odmah nakon potresa te kako se ne bi ništa promijenilo da se novi stožer prije uspostavio. Odbacio je ocjene da su postojali problemi s koordinacijom:

- Pogledajmo činjenice. U ponedjeljak sam odmah nakon prvog, slabijeg potresa održao sastanak s gospođom Ines Ivančić iz Seizmološke službe. U koordinaciji s predsjednikom RH i predsjednikom Hrvatskog sabora, svi zajedno smo već u 10 sati tog jutra bili u Petrinji. Sutradan, nakon drugog potresa, bili smo još brži i na Banovinu stigli unutar sat vremena. I sve službe su istog dana bile na terenu.

COVID & potres - 2 paralelne krize

Prvog dana - nastavio je - u cijelosti je evakuiran dio sisačke bolnice koji je u Petrinji, kao i četiri petine bolnice u samom Sisku. Pacijenti su odmah prebačeni u zagrebačke bolnice, gdje su dobili svu potrebnu skrb. Kazao je i da je Vlada 31. prosinca, pred samo zatvaranje državne riznice, iznašla i uplatila 120 milijuna kuna za interventnu pomoć:

- Stožer je postajao i postoji, jedino smo adaptirali strukturu u situaciji kad imamo dvije paralelne krize - pandemiju i potres. Ministar Davor Božinović i dalje je načelnik Stožera koji se dominantno bavi koronom, a od ministra Tome Medveda, koji ima velik autoritet i bio je na Banovini za vrijeme Domovinskog rata te ima zapovjedne i organizacijske sposobnosti, zatražili smo da vodi dio Stožera koji se bavi potresom.

Obnova & ekonomska revitalizacija pogođenog područja

Poručio je da nakon potresa ide obnova, ali i šira ekonomska revitalizacija pogođenog područja:

- U tome će veliku ulogu imati i EU sredstva koja su nam na raspolaganju kroz novi Višegodišnji financijski proračun i Program „Next Generation EU“, a radi se o više od 24 milijarde eura.

Govoreći o poslijeratnoj obnovi kuća, rekao je da je posao DORH-a da to ispita:

- Nadležna ministarstva dat će na raspolaganje svu dokumentaciju, što god postoji za svaki objekt iz te poslijeratne obnove, kada je obnovljeno toliko stambenih jedinica kao da smo izgradili deset Šibenika. Ako je bilo propusta i nepravilnosti, zna se tko je projektant, tko izvođač, tko je dao uporabnu dozvolu. Podaci su pohranjeni, neka se ispita svatko tko je bio uključen u taj proces.

Koronavirus nije 'obična gripa'

Napomenuo je i da ohrabruje trend pada broja novozaraženih:

- Uz dolazak cjepiva, ako ovako nastavimo, i ako zadržimo visoku razinu odgovornosti, idućih mjeseci možemo ići prema normalizaciji života.

Podsjetio je da je i sam prebolio COVID-19 te naglasio da to nije obična gripa:

- I iz vlastitog iskustva mogu zamisliti koliko ova teška respiratorna bolest može pogoršati situaciju ljudima koji su inače krhkijeg zdravlja, starije životne dobi.

Što se tiče suradnje s predsjednikom RH Milanovićem, ona je u ovoj krizi s potresom dosta dobra. Mislim da smo tu na istom tragu - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31