8.1.2021.

Ministar obrane Mario Banožić primio je u petak, 8. siječnja 2021. u oproštajni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Nj. E. Roberta Kohorsta.

Tom prigodom, obje strane još jednom su potvrdile izvrsne odnose dviju država u području obrane, pri čemu je između ostalog, istaknuta i uspješna suradnja u okviru NATO saveza.

 

 

Ministar obrane zahvalio je SAD-u, kao i svim državama saveznicama i partnerima na iskazanoj podršci i potpori prilikom sanacija razornog potresa koji je pogodio grad Zagrebu u ožujku i Sisačko-moslavačku županiju krajem prosinca 2020. godine. Istaknuvši kako će nastavak uspješne suradnje sa SAD-om i dalje biti jedan od prioriteta za njegova mandata, ministar Banožić još jednom je naglasio kako su upravo Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

“Značajnija vojno-tehnička suradnja sa SAD-om obuhvaća donaciju i nabavu helikoptera UH-60M Black Hawk, kao i donaciju borbenih vozila Bradley. Također, iznimno značajan segment bilateralne obrambene suradnje sa SAD-om je suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote”, podsjetio je ministar Banožić i zahvalio veleposlaniku Kohorstu na njegovom iznimnom doprinosu u izgradnji kvalitetne suradnje dviju država.

U tom kontekstu, ministar obrane i veleposlanik Kohorst izrazili su zadovoljstvo i zajedničkim sudjelovanjem u NATO vođenim operacijama, misijama i aktivnostima, kao i o projektima opremanja, obuci, izobrazbi i vojnim vježbama hrvatske i američke vojske.
Veleposlanik Kohorst kazao je kako je izrazito zadovoljan ostvarenom suradnjom SAD-a i Republike Hrvatske rekavši kako vjeruje u daljnje jačanje partnerstva i suradnje dviju država na svim područjima.

Na kraju, iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te je istaknuta spremnost za daljnji nastavak suradnje između dvije zemlje.

 

 

 

 

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31