Andrej Plenković: „Cjepivo je jedan od najvećih dosega modernog društva i razlog zašto mnoge bolesti danas više ne siju smrt. Cjepivo protiv COVID-a važan je korak prema normalizaciji života, a prije odobrenja prošlo je strogu kontrolu Europske agencije za lijekove (EMA). Misli na druge!“. Dosad se cijepilo 20.603 hrvatskih građana, među kojima 7.611 zdravstvenih djelatnika (37%) i 11.569 korisnika domova za starije osobe (56%).

 

 

 

„Za Hrvatsku i našu borbu protiv koronavirusa važno je da je EMA već odobrila i cjepivo koje je razvila Moderna - jer smo od nje naručili milijun doza. Prve bi nam trebale stići 11. siječnja. U proceduri je i cjepivo Sveučilišta Oxford i proizvođača AstraZenece - od kojeg smo naručili 2.7 milijuna doza. Postoje naznake da bi moglo biti odobreno tijekom ovog mjeseca“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što se 10-ero ministara cijepilo te, poslavši poruku povjerenja u znanost i medicinu, pozvalo građane da to isto učine.

Početak cijepljenja - početak kraja epidemije

Protiv koronavirusa cijepili su se ministri Tomo Medved, Zdravko Marić, Josip Aladrović, Mario Banožić, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Gordan Grlić Radman, Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek i Marija Vučković. Dakle, svi ministri koji do sada nisu preboljeli COVID-19 i stekli prirodni imunitet.

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek nakon cijepljenja je izrazila zadovoljstvo što su na takav način javnosti poslali poruku vjere da s dolaskom cjepiva vide izlazak iz pandemije:

- Drago nam je da se sada otvorila mogućnost cijepljenja. Dolaze sve veće doze, odobreno je i novo cjepivo, vjerujem da će se većina građana cijepiti.

Medijskom kampanjom potaknuti neodlučne

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je nazočio cijepljenju, rekao je da će se u sklopu već započete medijske kampanje cijepiti i poznate osobe iz svih sfera društvenog života:

- Nadamo se da ćemo time preokrenuti onaj dio građana koji se dvoumi bi li se cijepio ili ne. Više od 50 posto ih ima čvrsto uvjerenje da će se cijepiti, a njih oko 25 posto se dvoumi. Radi njih je jako važno da šaljemo ovakve poruke povjerenja.

Danas se cijepio i predsjednik Republike Zoran Milanović, a u utorak su to učinili članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 

 

 

 

 

 

 

222

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30