Na unutarstranačkim izborima aktualni ministar obrane Mario Banožić izabran je većinom glasova članova stranke za predsjednika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije. Ubrzo poslije izbora započela je i izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore na kojima HDZ i ove godine očekuje dobre rezultate. S Banožićem smo razgovarali o dosadašnjem tijeku kampanje, očekivanim rezultatima ali i istupanjima iz redova stranke dojučerašnjih članova.  

Kako bi ocijenili dosadašnji tijek kampanje?

-Ova kampanja je po svemu specifična. Pandemija korona virusa promijenila je tradicionalne načine komunikacije sa biračima. Kod HDZ-a, kao uostalom i u parlamentarnim izborima, izostaju tradicionalna druženja kandidata sa biračima, a fokus se premjestio u medije i javni prostor. Kako sam i do sada isticao takva situacija HDZ-u nije ni malo pomrsila račune jer je podrška birača na terenu odlična. To se pokazalo i prilikom predaje potpisa podrške za naše kandidate, a posebno kod kandidata za župana Damira Dekanića koji je, kao rekorder na nivou Hrvatske, predao 25.651 potpis i sigurno odnosi pobjedu u prvom krugu. Oko podrške kandidatu za gradonačelnika Vukovara Nikoli Mažaru puno se špekuliralo kroz raznorazne frizirane ankete, a prema broju prikupljenih glasova podrške se pokazalo kako HDZ u izborni tjedan ulazi kao jedan od favorita.

Svjedočili smo proteklih tjedana više izlazaka dojučerašnjih članova HDZ-a. Bilo je puno teških izjava, jesu li se smirili „duhovi“ u HDZ-u?   

-Priče o „nemirnim duhovima“ i potrebi konsolidacije stranke puštene su u javni prostor od strane nekoliko nezadovoljnika, sada već bivših članova HDZ-a, koje članstvo stranke nije podržalo na unutarstranačkim izborima i nikako ne stoje. Atmosfera u stranci je odlična – radna –  i svi su članovi usmjereni na postizanje što boljeg rezultata na predstojećim izborima. O tome koliko smo jedinstveni svjedoče i rezultati realnih anketa i, kao što sam već rekao broj predanih potpisa podrške, od kojih većina govori o pobjedi našeg kandidata za župana Damira Dekanića u prvom krugu.

Jeste li zadovoljni prikupljanjem potpisa za kandidate HDZ-a za načelnike, gradonačelnike i župana? Kakvo je raspoloženje građana?

Mislim da je s prikupljenih 25.561 tisuću potpisa sve rečeno. Ta brojka potvrđuje činjenicu da je Vukovarsko -srijemska županija bila i ostala utvrda HDZ-a. Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem u proteklom je mandatu bila zamašnjak gospodarstva u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Posebno bih tu istaknuo Projekt Slavonija kroz koji su već realizirani brojni projekti od infrastrukturnih do gospodarskih, a tu su i oni koji su u visokoj ili početnoj fazi realizacije. Slobodno se  može se reći da je,  kada su projekti u pitanju, Slavonija dobila najveći dio kolača. No, tu se neće stati. Kao što sam već i rekao u predstojećem razdoblju očekuje se velik priljev novca iz EU, pa je važno da birači shvate kako je nužno da budući župan, gradonačelnici i načelnici imaju široko otvorene komunikacijske kanale sa Vladom RH kako bi se na ovom području realizirao što veći broj novih projekata. Birači su to očito prepoznali.

Što bi Vas, kao predsjednika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije, zadovoljilo kada je riječ o izbornim rezultatima? Očekujete li i pobjedu u nekim jedinicama lokalne samouprave gdje ste izgubili vlast?

-Trenutna situacija na terenu pokazuje da ćemo većinu, ako ne i sva, mjesta u kojima nismo na vlasti ponovo vratiti. Broj potpisa potpore koje su prikupili naši kandidati za načelnike i gradonačelnike je respektabilan. Očito je da su se birači na terenu, nakon jednog mandata eksperimentiranja, ponovo okrenuli HDZ-u kao sigurnoj opciji. Projekti koje su u svojim lokalnim sredinama realizirali čelnici koji nisu i redova  HDZ-a očito nisu zadovoljili stanovnike. Što više u tim sredinama HDZ bilježi rekordne brojeve novih članova što govori u prilog tome da su birači odlučili aktivno sudjelovati u političkom životu svoga mjesta i na taj način direktno participirati u realizaciji projekata kojima će poboljšati uvjete života.

Koja je Vaša predizborna poruka članovima HDZ-a u Vukovarsko – srijemskoj županiji kao i svim ostalim građanima?

-Želim istaknuti kako je situacija u kojoj se ovi izbori održavaju zahtjevna i zbog pandemije korona virusa uvelike neizvjesna. Pandemija nije pogodila samo našu ekonomiju već su se ekonomski potresi dogodili na globalnoj, svjetskoj razini. Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem već je izvrsno  odgovorila na taj izazov – od brige za očuvanje zdravlja građana kroz epidemiološke mjere do onih za očuvanje ekonomije. Vlada je samo za očuvanje radnih mjesta od početka pandemije izdvojila preko 14 milijuna kuna, a mjere se nastavljaju i dalje. Stoga je ključno da birači izađu na birališta i daju našim kandidatima povjerenje kako bismo nastavili u tom smjeru. Birajući kandidate HDZ-a biraju sigurnost naspram neizvjesnosti, biraju sposobne ljude naspram onih koji su samo pijuni u rukama velikih interesnih lobija, biraju prosperitet i bolju  budućnost nasuprot stagnacije.

Izvor: press032.com

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30