Bez istine nema ni poštovanja prema žrtvama ni pomirbe

I ove godine članovi naše Vlade i HDZ-a dostojanstveno su obilježili 23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Andrej Plenković i Oleg Butković posjetili su Goli otok, a Tomo Medved na Mirogoju je zapalio svijeće na grobovima dr. Tuđmana i Brune Bušića, na Spomen-obilježju hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te kod Grobnice narodnih heroja i spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli“. 

 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Golom otoku odao je počast žrtvama komunističkog sustava polaganjem vijenca kod spomen-ploče Vlade i paljenjem svijeće na spomen-križu kod bivšeg logora:

- Važno je njegovati kulturu sjećanja, jer bez povijesne istine nema ni svijesti o žrtvama ni poštovanja prema njima, a ni nacionalne pomirbe. I komunizam je jedan od totalitarnih režima koji su, nažalost, obilježili povijest 20. stoljeća, ali i Hrvatske i hrvatskog naroda. 

Prisjećamo se - dodao je Andrej Plenković - ne samo logoraša koji su ovdje završili uslijed Informbiroa:

- Prisjećamo se i svih kasnijih hrvatskih političkih zatvorenika budući da je Goli otok sve do potkraj '80-ih prošlog stoljeća funkcionirao kao kaznionica. Osobna mi je želja bila posjetiti ovo mjesto.

 

 

Nijedno zlo ne može se umanjiti drugim zlom 

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić istaknuo je da se zločini ne mogu relativizirati i da se nijedno zlo ne može umanjiti drugim zlom:

- Nijedan politički cilj ni historijska nužda ne umanjuju zločine. Intencija ovog dana i jest da se razotkriju svi zločini i da se napravi otklon prema svim zločinima i da to bude spomendan koji će biti opomena za cijelu Europu.

 OSUĐUJEMO SVE TOTALITARNE REŽIME 

„Naša kompleksna povijest, kao i mnogih naroda u Europi, obilježena je velikim stradanjima. Stoga osuđujemo sve totalitarne režime i odajemo počast njihovim žrtvama„ - poručio je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a  Tomo Medved, koji je u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na Mirogoju zapalio svijeće na grobovima utemeljitelja suvremene HR države dr. Franje Tuđmana i Brune Bušića, na Spomen-obilježju žrtvama Bleiburga i križnih putova & kod Grobnice narodnih heroja i spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli“.

U njegovoj pratnji bio je državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop. Nakon Mirogoja, Medved je na groblju u Tomašici pokraj Garešnice sudjelovao na komemoraciji za 53 žrtve koje su ubijene tijekom 2. svjetskog rata i poraća, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani na tom području.