SAD JE BITNO nastaviti graditi bolju i sigurnu Hrvatsku!

Pismo predsjednika Andreja Plenkovića uoči lokalnih izbora. „Sad je bitno pokazati odgovornost i znanje te ostvariti zajedništvo koje će nam omogućiti nastavak izgradnje uspješne i razvijene Hrvatske. Vodeći se konceptom modernog suverenizma, promicat ćemo nacionalne interese koristeći svoj utjecaj u EU-u i na međunarodnom planu, a kao stožerna stranka, koja je predvodila hrvatski narod u najvažnijim trenucima u povijesti, i danas smo jamci sigurnosti hrvatskih građana - suočenih s novim ugrozama. S dokazanim i kvalitetnim kandidatima i programima odlučni smo predano raditi za razvoj svakog dijela Lijepe Naše!“.

Pismo predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske donosimo u cijelosti:

Izbori koji određuju smjer svakog grada, općine i županije

Drage Hrvatice i Hrvati, drage sugrađanke i sugrađani,

Pred nama su lokalni izbori koji će se održati 16. i 30. svibnja 2021. godine. Diljem Hrvatske birat ćemo svoje predstavnike u mjesnim odborima, gradskim četvrtima, općinama, gradovima i županijama, kao i sve čelne ljude koji će obnašati vlast u 576 jedinica lokalne i područne samouprave.

Nakon izbora za Hrvatski sabor, održanih 5. srpnja 2020. godine, na kojima je Hrvatska demokratska zajednica ostvarila uvjerljivu pobjedu i dosad najbolji rezultat po postojećem izbornom sustavu, pred nama su izbori koji određuju smjer razvoja svakog grada, općine i županije.

Široko okupljajući demokršćanske, državotvorne i narodnjačke vrijednosti od centra do desnice, usidrili smo stranku na desnom centru, gdje ju je i postavio naš prvi predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Usvojili smo novi Statut, modernizirali upravljanje strankom i financijski je konsolidirali.

Obnova, oporavak i razvoj do 2025.

Posljedice globalne pandemije i razornih potresa potaknuli su nas na društvenu solidarnost i zajedništvo, a ovi su izbori bitni jer će odrediti lokalna vodstva koja će u suradnji s nacionalnom razinom predvoditi aktivnosti u obnovi, oporavku i razvoju Hrvatske do 2025. godine.

Prioritet nam je nastavak zajedničkih napora svih razina vlasti u poduzimanju odgovarajućih mjera za zaštitu zdravlja i života ljudi u borbi protiv koronavirusa, kao i osiguranje kvalitetne distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19 u svim dijelovima Hrvatske, što je najbrži put prema okončanju bitke s virusom.

Pritom smo osobito zahvalni svim službama i ljudima koji su na prvoj crti u borbi protiv pandemije, kao i svima koji rade na sanaciji posljedica od potresa.

Moderni suverenizam & zaštita nacionalnih interesa

Uz predstavljanje programa naših kandidata na lokalnim razinama, Hrvatska demokratska zajednica vodit će afirmativnu kampanju usmjerenu na nastavak rada za boljitak svakog kraja Hrvatske. Spremni smo još jednom preuzeti odgovornost na temelju razvojne vizije Hrvatske za desetljeće pred nama.

Vodeći se konceptom novog modernog suverenizma, radit ćemo na gospodarskom razvoju i socijalnoj uključenosti, a istodobno ćemo koristeći svoj utjecaj u Europskoj uniji i na međunarodnom planu promicati nacionalne interese.

Kao stožerna i državotvorna stranka, koja je predvodila hrvatski narod u najvažnijim trenucima u povijesti, i danas čvrsto stojimo na braniku nacionalnih interesa kao jamci sigurnosti hrvatskih građana suočenih s novim ugrozama.

Njegujemo našu tradiciju, nacionalni identitet, povijest i kulturu, trajno smo posvećeni očuvanju digniteta Domovinskog rata te smo zahvalni hrvatskim braniteljima bez čije hrabrosti i žrtve ne bi bilo slobodne ni samostalne Hrvatske.

Ponosni na zajednička postignuća, želimo Hrvatsku okrenutu budućnosti

Ponosni na zajednička postignuća i naše demokršćanske i narodnjačke vrijednosti, u razdoblju 4. industrijske revolucije, digitalizacije i novih sigurnosnih ugroza, želimo Hrvatsku okrenutu budućnosti koju gradimo za nove generacije. Naš je cilj moderna i ambiciozna država, svjesna političkog i društvenog konteksta na pragu 4. desetljeća svoje samostalnosti. Razvijamo Hrvatsku koja ima dinamično, inovativno društvo i gospodarstvo, koja je prehrambeno samodostatna, ekološki zdrava, okolišno privlačna, s naprednom prometnom, energetskom i digitalnom infrastrukturom.

Kao uključiva Vlada i parlamentarna većina, u kojoj smo na našim domoljubnim, narodnjačkim i državotvornim zasadama našli mjesta i za demokršćane i za liberale i za nacionalne manjine, nastavit ćemo smanjivati besplodnu i štetnu polarizaciju i rješavati pitanja koja opterećuju hrvatsko društvo već dugi niz godina. Jedna od naših trajnih zadaća je osnaživati institucije države, jačati neovisnost pravosuđa i na svim razinama provoditi aktivnu borbu protiv korupcije što je preduvjet razvoja pravednijeg društva.

Ujedno, gradimo tolerantno društvo, koje poštuje svoje nacionalne manjine, osuđuje i bori se protiv svakog oblika govora mržnje i nasilja, osobito nasilja nad ženama i u obitelji, kako bi se svaki pojedinac osjećao prihvaćeno i sigurno u društvu.

Program je usmjeren na ulaganje u ljude, na ruralni i urbani razvoj

SAD JE BITNO pokazati znanje i odgovornost te ostvariti zajedništvo koje će nam omogućiti nastavak izgradnje uspješne i razvijene Hrvatske. Program je usmjeren na ulaganje u ljude, na povećanje i maksimalno korištenje razvojnog potencijala svakog dijela Hrvatske, na poticanje suradnje općina, gradova i županija, na ruralni i urbani razvoj, na učinkovito korištenje nacionalnih resursa i sredstava iz europskih fondova.

Naš program temeljimo na kvalitetnom funkcioniranju općina, gradova i županija te na većoj funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji Hrvatske. Stalnim dijalogom i suradnjom sa svim županijama, kao i većim ovlastima te većim dodijeljenim sredstvima, omogućili smo ravnomjerniji regionalan razvoj, što je bitno kako bi cijela Hrvatska mogla ići naprijed.

Vaše nas povjerenje obvezuje nastavku izgradnje bolje i sigurne Hrvatske. S dokazanim i kvalitetnim kandidatima i programima, odlučni smo predano raditi za razvoj svakog dijela Hrvatske!