Vezano uz današnji prosvjed svinjogojaca, Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije očituje se kako slijedi. Prije svega, želimo izraziti razumijevanje sa svinjogojcima, koji se nose s posljedicama afričke svinjske kuge.

Napominjemo da je riječ o ozbiljnoj bolesti koja je pogodila i niz drugih zemalja, a za koju nema ni cjepiva niti lijeka. Ističemo da Ministarstvo poljoprivrede u suzbijanju afričke svinjske poduzima mjere koje predlaže i podržava veterinarska struka. Dosad je eutanazirano oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj, a da se mjere nisu poduzimale, znatno bi veći broj svinja morao biti eutanaziran. Stoga izražavamo podršku ministrici Vučković koja je učinila sve što je u njezinoj moći da se epidemija afričke svinjske kuge obuzda i da se, koliko god je moguće, smanje razmjeri šteta. Važno je i što je Vlada reagirala brzo i osigurala 30 milijuna eura za potpore svinjogojcima, što će pomoći u svrhu nadoknade gubitka i oporavka proizvodnje.

Apeliramo na naše poljoprivrednike i svinjogojce da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina ''nadriliječnika' iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji na prizeman način parazitiraju nad ovom krizom i žele politički profitirati na grbači svinjogojaca. I danas su to pojedinci iz njihovih redova činili nastojeći iskoristiti prosvjed svinjogojaca za potrebe vlastite predizborne kampanje. Isti ti akteri, tijekom pandemije koronavirusa dovodili su u pitanje mjere za zaštitu zdravlja, cijepljenje i rad Stožera civilne zaštite. 

Uz to što nude lažna rješenja svinjogojcima, iz Domovinskog pokreta odlučili su raditi na vlastitoj vidljivosti tako što namjeravaju određivati tko je dobrodošao, a tko ne pokloniti se žrtvama Vukovara i Domovinskog rata 18. studenoga. Nastoje privatizirati najveću žrtvu hrvatskog naroda za svoje predizborne potrebe i poticati podjele u društvu. Srećom, i hrvatski branitelji i hrvatski građani dobro vide tko je tko, i prave razliku između ozbiljnih i odgovornih, i onih koji nemaju što ponuditi pa manipuliraju hrvatskim svetinjama, potiču govor mržnje i obmanjuju poljoprivrednike neznanstvenim teorijama nema ništa drugo za ponuditi hrvatskim građanima.

 

ŽO HDZ Vukovarsko-srijemske županije