Mario Banožić: pozivam sve izabrane gradonačelnike i načelnike-od ponedjeljka zajedno s Dekanićem radite za razvoj naše županije

Razgovarali smo s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Marijom Banožićem, tema su ovogodišnji lokalni izbori odnosno drugi krug izbora koji nas očekuje za dva dana. Zanimalo nas je koja su njegova očekivanja, kako procjenjuje situaciju u utrci za župana te što HDZ-ov kandidat Damir Dekanić ima za ponuditi biračima.

Kako ste općenito zadovoljni prvim krugom, imate sigurnih sedam načelnika i dva gradonačelnika, to je prihvatljiv rezultat ili ste očekivali više?

To nije samo prihvatljiv rezultat to je pobjeda. HDZ je pobjednik prvog kruga. Naš kandidat za župana osvojio je 28 tisuća glasova, a lista za Skupštinu 27 tisuća. Riječ je o brojkama koje su u prošlim izbornim ciklusima bile dovoljne za pobjedu. Nažalost, nešto veća izlaznost koja je plod čak pet kandidata koji su pretendirali na mjesto župana je prevagnula u korist drugog kruga. Naš protukandidat osvojio je dvostruko manje glasova i ne vidim gdje bi mogao nadoknaditi razliku od 15 tisuća glasova, i ne dvojim da će HDZ pobijediti u nedjelju.

U nekim općinama i gradovima vaši kandidati pobjedu traže u drugom krugu, najzanimljivije će, dakako, biti u Vukovaru, Iloku i Županji. Kakve rezultate tamo očekujete?

Uoči drugog kruga atmosfera u gradu je pobjednička kada je u pitanju HDZ. To se osjetilo i tijekom prošlotjednog posjeta premijera Andreja Plenkovića. Birači u tom gradu snažno podržavaju HDZ i nastavak projekata koje je pokrenula Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem. Nikola Mažar je sjajan, mladi političar, koji je vukovarski HDZ preuzeo u najtežim trenutcima i održao ga jedinstvenim i birači su to prepoznali. To je čovjek koji nudi budućnost i mir, naspram nesigurnosti i podjela koje potiče aktualni gradonačelnik Ivan Penava. Što se Iloka tiče očigledno je da se biračko tijelo umorilo od loših eksperimenta i okrenulo provjerenoj i sigurnoj politici HDZ-a koja će tom gradu osigurati bolju prometnu povezanost i vratiti mu sjaj jedne od hrvatskih prijestolnica kulture – što taj grad i jest – i time pokrenuti turizam koji je pokretač razvoja i boljeg života. Davor Milićević je kandidat koji je biran za gradonačelnika Županje u četiri mandata što je dovoljna potvrda da zna kako kvalitetno voditi grad. Ima odlične odnose s premijerom i Vladom što je vidljivo i iz nedavne posjete četiri ministra, Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića, Ivana Malenice i mene, proizvodnom pogonu tvrtke Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o koji je jedan od najvećih proizvođača tog asortimana u Hrvatskoj i koja zapošljava preko 250 radnika. Birači točno znaju što mogu očekivati od njega i nema iznenađenja, a u doba Covid krize, nakon koje slijedi razdoblje oporavka, jako je važno povjerenje pokloniti prokušanim ljudima na koje se, bez straha od nepoznanica, može osloniti.

U Županijskoj skupštini još uvijek nemate većinu, imate li ideju kako to postići?

Ne znam odakle vam takve informacije. Već nakon prvog kruga, u kojem je naša lista osvojila 27 tisuća glasova, krenuli su razgovori u kojima je HDZ dobio podršku većine ostalih lista, pa je stabilna većina osigurana.

Kada su izbori za župana u pitanju najavljivali ste prolaz u prvom krugu, unatoč premoćnoj pobjedi nad protukandidatima, to se ipak nije dogodilo!?

Već sam rekao da smo u prvom krugu osvojili dvostruko više glasova od drugoplasiranog Josipa Dabre i osigurali stabilnu većinu u Skupštini. Razlika glasova koju na svojoj strani ima naš kandidat Damir Dekanić od 15 tisuća glasova je nepremostiva, posebice ako se u obzir uzmu negativne konotacije koje su prema Josipu Dabri i DP -u, u javnosti ovaj tjedan izrekli i ostali kandidati za župana iz prvog kruga.

Hoće li i više nego dvostruka prednost u odnosu na protukandidata biti dovoljna za pobjedu Damiru Dekaniću? Josip Dabro, naime, vjeruje kako će se u drugom krugu njemu preliti glasovi Nikole Kajkića.

Josip Dabro vjeruje u svašta, što je očito posljedica elementarnog nepoznavanja trenutne političke situacije, medijske neinformiranosti i govori u prilog činjenici da nije dorastao funkciji župana. Da je pratio medije Dabro bi znao kakvo mišljenje su o njemu kao kandidatu izrekli preostali kandidati iz prvog kruga.

Gospodin Dabro je vodio agresivnu kampanju, s udarcima ispod pojasa. Čini se kako istu taktiku ima i za drugi krug, kako to komentirate s obzirom da je riječ o vašem bivšem stranačkom kolegi, koji sada nastoji što više ocrniti zajednicu čiji je član do nedavno i sam bio!?

Potezi Josipa Dabre govore samo o njemu. Činjenica je da je riječ o kandidatu koji ima upitno obrazovanje, o kandidatu koji u četiri godine na mjestu dožupana nije proveo ni jedan značajniji projekt, osim ako se u projekte ne računaju obilaženja domjenaka koje je priređivao potpredsjednik Republike Srpske i posjete susjednoj BiH na koje je spiskao ogroman novac poreznih obveznika. Od takvog kandidata ne čudi me ništa, pa ni odabir agresivne i prljave kampanje. Takvom kampanjom on je zapravo pokušao zabaviti narod i prikriti činjenicu da nema program. Cijelo vrijeme kampanje on nije biračima predstavio ni jedan konkretan plan, ni jedan projekt, nije im rekao što i kako namjerava raditi za njihovu dobrobit. To je žalosno. Takav pristup zapravo vrijeđa inteligenciju stanovnika Vukovarsko-srijemske županije koji žele znati kako će živjeti sutra i kakva ih budućnost čeka. Birači uistinu zaslužuju više poštovanja.

Izazvao vas je skupa s premijerom i Damirom Dekanićem na sučeljavanje, ni manje ni više nego u šumi?

Josip Dabro je do jučer trčkarao za premijerom Andrejom Plenkovićem ne bi li namolio jednu zajedničku fotografiju, a danas ga izaziva na sučeljavanje?! Ponavljam kako njegovi potezi govore isključivo o njemu samome. On – čovjek sa nekoliko travničkih diploma, koji ne zna ni koliko je godina i što studirao, izaziva premijera jedne države, proeuropskog političara koji je po drugi puta osvojio vlast u Hrvatskoj, na sučeljavanje u šumi! Mislim da je time sve rečeno.

Premijer Plenković posjetio je prošli tjedan Vukovar i dao podršku kandidatima u našoj županiji. Još jednom je istaknuta važnost suradnje lokalne i državne vlasti, naročito kada su EU projekti nužni za razvoj nekoga kraja u pitanju.

Da, kao što sam i rekao podrška Vlade i Andreja Plenkovića Vukovarsko-srijemskoj županiji je neupitna. Vidljivo je to iz brojnih projekata koji su završeni i onih koji su otpočeti ili planirani u slijedećem razdoblju. Biračima je jasno da nastavak tih projekata u slijedećem, financijski izdašnom, programskom razdoblju jamči samo vertikala Vlada-župan-gradonačelnici-načelnici. Ta su sredstva već okvirno predviđena i iznose više milijardi kuna za našu županiju. Riječ je o sredstvima koja će kroz kvalitetne projekte i suradnju podići gospodarstvo na ovom području i biti zamašnjak razvoja i bolje budućnosti.

Što očekujete u nedjelju kada je riječ o izlaznosti i što bi poručili građanima Vukovarsko-srijemske županije pred drugi krug?

Očekujem da će svi oni koji žele odlučiti o onome što nas čeka sutra, svi oni kojima je u interesu boljitak i dobrobit naše županije u nedjelju izaći na izbore i glasati za našeg kandidata Damira Dekanića. Riječ je o čovjeku koji je predstavio cjelovit, realan i ostvariv program razvoja Vukovarsko-srijemske županije, prokušanom političaru i poslovnom čovjeku, koji iza sebe ima jasne i mjerljive rezultate. I to je ono što je bitno. Vukovarsko-srijemska županija nema vremena za eksperimente, nema vremena čekati da se neko uči kako voditi, kako planirati i kako privući projekte. O Damiru Dekaniću govore njegova postignuća i rezultati. On je jedini siguran izbor za sve one koji žele prosperitet i bolju budućnost našoj djeci.