4. 1. 2021.

Andrej Plenković na 35. sjednici Vlade Republike Hrvatske: >> Osnivamo posebni stožer za upravljanje procesom sanacije šteta i pružanja pomoći koji će voditi Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved. Još od prvog potresa bili smo na terenu u roku sat vremena, kao i sve nadležne službe, kako bi se osigurala pomoć unesrećenima. Ovih dana 16-ero ministara bilo je u Sisačko-moslavačkoj županiji. Interventne financijske mjere od 120 milijuna kn raspoređene su prema preliminarnim procjenama štete, ali je važno opet naglasiti da je to tek prva, hitna pomoć nakon koje će ići dodatna ulaganja. <<

 

 

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na proteklih tjedan dana nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i na sve što je Vlada odmah po toj katastrofi učinila.

- Potres je odnio 7 ljudskih života i prouzročio golemu štetu. Danas ćemo izvijestiti hrvatsku javnost o svemu što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i u nastojanjima da se saniraju pogođena područja. Ozlijeđene su 24 osobe, tijekom akcije su ozlijeđena i četiri vatrogasca, a, nažalost, jedan je volonter i poginuo prilikom pomaganja - kazao je Andrej Plenković te još jednom izrazio sućut obiteljima žrtava.

Moramo biti na oprezu

Izvijestio je da je u zadnjih tjedan dana, prema podacima seizmološke službe, zabilježen izrazito veliki broj manjih ili srednje jakih potresa. Napomenuo je da to ne znači da moramo živjeti u strahu, ali da i dalje svi trebamo biti na oprezu:

- Od prvog potresa Vlada i sve službe reagirale su promptno. Bili smo na terenu već u 10 sati u Petrinji, zajedno s predsjednikom Republike. Razgovarali smo s gradonačelnikom i pogledali kakvo je stanje na terenu. Bili smo i u Sisku. Tadašnje štete nisu upućivale na razmjere štete koje je učinio onaj idući potres, u utorak. Tada smo ponovo bili u Petrinji, Sisku, Glini... 16 od 18 članova Vlade već je bilo na terenu, a dvoje će ići sutra.

Zajedništvo na koje možemo biti ponosni

Predsjednik Plenković zahvalio je svim službama na terenu - policiji, vatrogascima, Civilnoj zaštiti, vojsci, HGSS-u, Crvenom križu - koji su učinili maksimalne napore kako bi se osigurala pomoć unesrećenima:

- Isto tako želim zahvaliti i svim našim sugrađanima, svim volonterima, ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce i zajedništvo da se pomogne svima onima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je zajedništvo na koje svi možemo biti ponosni.

Posebno se osvrnuo i na rad statičara i građevinskih inženjera na terenu koji su također uradili maksimalne napore da se procijene štete, pri čemu su neki od njih i ozlijeđeni prilikom drugog potresa:

- Nadam se da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo nakon potresa u Zagrebu je izrazito važno. Brojne građevinske tvrtke i različite kompanije dale svoj doprinos slanjem mehanizacije, hrane i pića… Nema onog tko se nije odazvao tom jedinstvenom odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost. Zahvaljujem i svim prijateljskim zemljama i hrvatskom iseljeništvu koji su poslali pomoć.

 

Hitne financijske mjere

Na prošloj je sjednici Vlada donijela odluku o interventnim mjerama financijskog karaktera. Potpredsjednik Zdravko Marić i ministar Darko Horvat – nastavio je Plenković - razgovarali su sa županima Žinićem i Kožićem te su u dobroj vjeri raspodijelili 120 milijuna kuna prvih interventnih mjera na način kako se to u prvi tren činilo prikladnim:

- Mi ćemo kao država dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima i nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razgovarao sam s petrinjskim gradonačelnikom Dumbovićem i razumijem njegovu zabrinutost. No, on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje, bit će još potpore i podrške gradu.

Naglasio je da je Vlada učinila puno i u području zdravstva:

- Zahvaljujem ministru Viliju Berošu i svima koji su bili angažirani da se sisačka i petrinjska bolnica promptno evakuiraju i da pacijenti budu zbrinuti, uglavnom, u zagrebačkim bolnicama. Pokazali smo učinkovitost i brzinu te su svi pacijenti dobili potrebnu skrb. Svi su dobro.

Predsjednik Plenković zahvalio je i brojnim građanima koji su na račune za pomoć uplatili sredstva kojima će se u ovoj situaciji pomoći našim stradalim sugrađanima:

- Ovaj prvi odziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne na različite načine.

Temelji kriznog upravljanja & organizirane obnove

S obzirom da je Vlada suočena s dvije velike krize - napomenuo je - odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, nego, uz postojeći Stožer Civilne zaštite, oformiti i poseban stožer na čijem čelu će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

- Bit će uključeni predstavnici svih resora, a Medvedovi zamjenici bit će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar Darko Horvat. Time će biti postavljeni temelji ne samo kriznog upravljanja u danima neposredno nakon potresa, nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća. Uvjereni smo da će ova nova struktura koju ćemo danas postaviti pomoći predstavnicima područne i lokalne samouprave i koordinaciji svih službi na kvalitetan način.

Još jednom ćemo pokazati da imamo snage i sposobnosti nositi se s posljedicama ove prirodne katastrofe, druge koja nas je pogodila u godinu dana - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

DAN ŽALOSTI ZA 8-ERO MLADIH PREMINULIH U POSUŠJU

35. sjednica Vlade započela je minutom šutnje u čast osmero mladih koji su u novogodišnjoj noći izgubili živote u Tribistovu kod Posušja.

- Zbog toga tragičnog gubitka, duboko suosjećajući s našim sunarodnjacima u BiH, proglasili smo utorak, 5. siječnja, Danom žalosti u Hrvatskoj. Odluka je donesena nakon konzultacija s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem - istaknuo je Andrej Plenković.