Lokalni izbori potvrdili da je HDZ daleko najjača stranka. Izrazito smo zadovoljni!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a: Dosad smo već pobijedili u 208 lokalnih jedinica, tj. u 37% njih, a u 91 gradu i općini ušli smo u 2. krug. Očekujemo da ćemo, ukupno, dobiti povjerenje u oko 48% jedinica. Pritom smo u 1. krugu slavili u 4 županije, a u 13 naši kandidati idu u 2. krug, od toga u 8 sa znatnom prednošću. Zadovoljni smo i uvjerljivim vodstvom Ivana Radića u Osijeku, a vjerujem da će i Vice Mihanović pobijediti u Splitu.

Zasigurno nećemo, za razliku od nekih drugih, pozivati ljude da zaokružuju „broj 3“ ili križaju listiće i čine ih nevažećima. HDZ je stranka desnog centra, državotvorna, domoljubna, demokršćanska, narodnjačka stranka - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH nakon sjednice nacionalnog vodstva naše stranke.

„Glasovat ću u 2. krugu“

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoćemo li podržati Miroslava Škoru u 2. krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, Andrej Plenković je dodao:

- Pozivamo naše birače i članove da sudjeluju na izborima, a odluku prepuštamo njima. Ja ću osobno izaći na te izbore.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja okupljenih novinara - možete u cijelosti pogledati i poslušati, a u nastavku donosimo ostale njegove poruke:

Povjerenje u oko 48% lokalnih jedinica

Na sjednici smo analizirali rezultate lokalnih izbora, izrazito smo zadovoljni jer se potvrdilo da smo daleko najjača stranka. Dosad smo već pobijedili u 208 lokalnih jedinica, tj. u 37% njih, a u 91 gradu i općini ušli smo u 2. krug. Očekujemo da ćemo, ukupno gledano, dobiti povjerenje u oko 48% jedinica.

Premoć u županijama

Pritom smo u 1. krugu slavili u 4 županije, a u 13 naši kandidati idu u 2. krug, od toga u 8 sa znatnom prednošću. Zadovoljni smo i uvjerljivim vodstvom Ivana Radića u Osijeku, jednom od četiri najveća grada, a vjerujem da će i Vice Mihanović pobijediti u Splitu.

Iznimno dobri rezultati

Ako sagledamo i činjenicu da smo već pobijedili i u nizu županijskih sjedišta ili većih gradova - poput Velike Gorice, Vinkovaca, Krapine, Požege i Virovitice - onda su rezultati iznimno dobri, posebno s obzirom da se radi o izborima u 5. godini našeg mandata. A bit će još bolji nakon 2. kruga!

HDZ - uvjerljivi pobjednik lokalnih izbora! Opet ćemo imati daleko najviše župana, gradonačelnika i općinskih načelnika

Totalna propast SDP-a

Tri su elementa zašto je Možemo dobilo toliku podršku: 1. Izraz odnosa velikog broja Zagrepčana spram nasljeđa pokojnog gradonačelnika; 2. Totalna propast SDP-a. Stranka koja je uvijek bila 1. ili 2. u Zagrebu je gotovo nestala. Kao da je netko skrenuo potok i svi su otišli drugim koritom; 3. Sve bi stranke pozavidjele na tretmanu koji je u javnosti uživalo Možemo.

Plenković će kao predsjednik HDZ-a očito dočekati i 4. predsjednika SDP-a!

HDZ-ova lista - 2. u Zagrebu

Davor Filipović sjajan je kandidat, mladi sveučilišni profesor koji se primio vrlo zahtjevne zadaće. Ostvario je gotovo duplo više od svojih prethodnika iz 2013. i 2017. godine. Utrka za 2. mjesto bila je tijesna, na istom političkom spektru imali smo 5-ero kandidata, došlo je do raslojavanja biračkog tijela.

HDZ je 2. snaga u Zagrebu, naš gradonačelnički kandidat postigao je duplo bolji rezultat nego 2013. i 2017.

U svakom slučaju lista HDZ-a i partnera 2. je u Zagrebu, a Davor je veliki dobitak za HDZ. Vidjet ćete njegovu političku karijeru.